mindedge

  • Öka teckenstorlek
  • Standard teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek
Home Cloud Computing

En definition av Molnet

I fredags var IASA delaktig i bilagan om Cloud Computing som skickades ut med Computer Sweden. Precis som alla nya begrepp som driver industrin vidare att tjäna pengar på så tenderar begreppen åtminstone till en början att spreta beroende vem som uttalar dem och i vilket syfte. Det känns därför bra att att en organisation som IASA som står lite vid sidan av det kommersiella försöker sig på att reda ut begreppet. Nedan är den definition som IASA:s styrelse har godkänt.

"Termen Cloud Computing relaterar både till applikationer som levereras som tjänster över Internet och till den hårdvara och systemmjukvara som tillhandahåller dessa tjänster.

Applikationstjänsterna talar vi om som Software as a Service.

Hårdvaran och systemmjukvaran är det vi kallar för molnet (The Cloud).

Cloud Computing karaktäriseras av två viktiga egenskaper; upplevt oändliga resurser och betalning per resursförbrukning. Den tjänst som erbjuds av molnet kallas Utility Computing, vilket närmast kan jämföras med resursförbrukning av t.ex. el och vatten.

När ett moln är publikt tillgängligt kallas det för ett publikt moln (Public Cloud). Ett moln som inte görs publikt tillgängligt kallas för ett privat moln (Private Cloud). Ett moln som inte kan erbjuda upplevt oändliga resurser och betalning per resursförbrukning erbjuder inte cloud computing.

Cloud Computing kan därför anses bestå av tjänsterna Utility Computing och Software as a Service"

Hela artikeln

 

 

 

Övervakning

Cloud Computing är det senaste årets "snackis" och att virtualisera utvecklingen och produktionsmiljön är en teknik/arbetssätt som har kommit för att stanna. Mest imponerad är jag av Amazons tjänst, men det kommer finnas flera starka spelare så framöver på detta område. Det är dock en sak jag saknat med Amazons tjänst och det är en automatisk tjänst för övervakning.

Läs mer...
 Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/u/u0125396/www/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Blogämnen


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/u/u0125396/www/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Nyheter

Mindedge administrerar IASAs nästa medlemsmöte i Göteborg den 24/2, 17.30-20.00. Kom och lyssna på Peer Törngren där han går igenom fundamentala modelleringskoncept, med tyngdpunkt på hur modeller och metamodeller hänger ihop, och diskuterar även en del praktiska aspekter av att införa modell-driven utveckling.

Läs hela inbjudan. Anmälan sker till peter.norrhall@mindedge.se eller per-arne.lovgren@mindedge.se

 
Per-Arne har påbörjat ett uppdrag som It-Arkitekt hos Västra Götalands Regionen.