mindedge

  • Öka teckenstorlek
  • Standard teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek
Home Arkitektur
Arkitektur

Agilt vs Arkitektur

Skicka sidan Skriv ut PDF

Agila systemutvecklingsmetoder som Scrum har på senare år starkt influerat debatten om hur vi bygger mjukvara och IT-system. Vad har detta med arkitektur att göra och finns det en motsättning?

Innan den agila rörelsen fick fotfäste skapade vi under ett antal år ett antal olika arkitekturroller. Det gick nästan inflation i dessa roller. Bl.a. därför har IASA Sverige definierat fyra olika arkitektroller (Verksamhetsarkitekt, Enterprisearkitekt, Lösningsarkitekt och Mjukvaruarkitekt) i ett försöka att täcka in yrkesrollen. Men, de agila metoderna har inte rollen lika tydlig i sin processbeskrivning eftersom beslutsprocessen är mer decentraliserad bland utvecklarna. Är arkitekten därför onödig? Finns det ett behov av en person som driver arkitekturfrågor och håller ihop systemet när det växer eller hindrar det bara kreativiteten och velociteten i projektet? Handlar det om prototyper och mindre system eller system som ska leva under en kort period bör man inte överarbeta arkitekturarbetet. Däremot i större projekt och mer komplexa system är det ett måste att ha ordning och reda annars blir underhållskostnaden orimlig och då får det agila arbetsättet stå tillbaka.

Jag håller inte med Peter Tallung som i IDG:s artikel i ämnet agilt vs arkitektur säger att vattenfallsmetoden aldrig har fungerat. Har du en mogen beställar- och utförarorganisation inom en välkänd domän fungerar det utmärkt att följa vattenfallsmetoden eftersom man då minskar på kostnaden genom att mindre tid går att utveckla och testa. Det är när problemställningen är okänd som vattenfallsmetoden faller och man bör ägna sig åt iterativ utveckling som den är beskriven i Unified Process eller Scrum t.ex.

Anledningen till IDG:s artikel var IASA:s frukostseminarie med titeln "Agilt eller arkitektur". Du kan även ladda ner och lyssna på debatten.

 Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/u/u0125396/www/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Blogämnen


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/u/u0125396/www/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Nyheter

Mindedge administrerar IASAs nästa medlemsmöte i Göteborg den 24/2, 17.30-20.00. Kom och lyssna på Peer Törngren där han går igenom fundamentala modelleringskoncept, med tyngdpunkt på hur modeller och metamodeller hänger ihop, och diskuterar även en del praktiska aspekter av att införa modell-driven utveckling.

Läs hela inbjudan. Anmälan sker till peter.norrhall@mindedge.se eller per-arne.lovgren@mindedge.se

 
Per-Arne har påbörjat ett uppdrag som It-Arkitekt hos Västra Götalands Regionen.